Deuterocanonieken - kennen, kunnen, canon

Deuterocanonieken Deze canon kan niet volledig zijn. Een keuze van 31 personen betekent onmiddellijk dat er geselecteerd moet worden. Maar ook geldt: de wiskunde is nog niet af. En zal dat ook nooit zijn. Wij willen daarom de 31e plek in deze canon open laten. We geven de namen van een paar recente wiskundigen hieronder weer, die volgens ons aanspraak zouden kunnen maken op een plaats in onze wiskundecanon. De tijd zal echter moeten leren of dat wat zij bedachten van blijvende waarde is.

Andrew Wiles
Het bewijzen van de Laatste Stelling van Fermat is het levenswerk van Andrew Wiles (1953). Hij krijgt wereldwijde bekendheid omdat hij de stelling bewezen heeft. Zeven jaar lang heeft hij hier in afzondering aan gewerkt. Na presentatie blijkt er een fout in het bewijs te zitten. Maar de fout wordt weggewerkt en in 1995 wordt het complete bewijs gepubliceerd: een mijlpaal in de wiskunde. Wiles werkt op de Princeton University.

Geboren

Wiskundigen worden geboren, niet gemaakt.

Jules Henri Poincaré

Voor zijn werk aan de Laatste Stelling heeft hij de Wolf Prijs, de Royal Medal en de Fermat Prijs gekregen.

Ron Rivest
Samen met Adi Shamir en Len Adleman heeft Ron Rivest (1947) het RSA-algoritme bedacht. RSA is een zogenaamd asymmetrisch encryptie-algoritme. Informatie kan versleuteld worden en dan langs onbeveiligde wegen, bijvoorbeeld internet, worden verstuurd. Met hetzelfde algoritme kan informatie ook weer gedecodeerd worden, iets wat niet eerder mogelijk was met hetzelfde algoritme. De methode is gebaseerd op het feit dat het op dit moment niet mogelijk is de priemgetallen p en q te achterhalen als alleen het product p×q gegeven is en de priemgetallen groot genoeg zijn. RSA wordt gebruikt voor onder meer elektronisch betalen.

Grigori Perelman
De in Rusland geboren Grigori Perelman (1966) heeft het vermoeden van Poincaré opgelost en bewezen. Dit vermoeden heeft te maken met een bepaalde wiskundige ruimte in de topologie. Ruim 100 jaar hebben wiskundigen gezocht naar een oplossing. Volgens het weekblad Science is dit de wetenschappelijke doorbraak van het jaar 2006. Het vermoeden van Poincaré is een van de zeven 'millenniumproblemen'. Tegenover ieder opgelost probleem staat een beloning van een miljoen dollar. Perelman is voorgedragen voor de Fields Medal, een soort Nobelprijs voor de Wiskunde. Hij heeft echter geen interesse in deze prijzen. Hij wil de wiskunde de rug toe keren, omdat hij er teleurgesteld over is. Zijn bewijs is overigens op internet gepubliceerd, niet in een officieel wetenschappelijk tijdschrift.

De (nu nog) grote onbekende
...

Literatuur

  1. Merk op dat voor bovenstaande informatie ook het internet als bron geraadpleegd is.

Terug naar overzicht

Niet overnemen zonder overleg.

(c) 2008 Johannes Lok en Wiggert Loonstra   Laatste update: 26 november 2007